НОВИНИ


Многохиляден протест в Чехия и призиви за оставката на премиера Петър Фиала

21 3607 16.04.2023
Многохиляден протест в Чехия и призиви за оставката на премиера Петър Фиала
Twitter

Многохиляден протест с призиви за оставката на правителството на премиера Петър Фиала се проведе в Чехия.


Демонстрантите се събраха в центъра на Прага и поискаха от кабинета да се оттегли от власт заради икономическите проблеми на страната. Държавата страда от висока инфлация.


Недоволните отправиха критики и заради реакцията на правителството на руско-украинската война, съобщават от "Асошиейтед прес". След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. правителството на Фиала подкрепи Киев със значителна военна и хуманитарна помощ.

 

Протестиращите призоваха за мирно разрешаване на конфликта в Украйна и призоваха Чехия да напусне НАТО. Протестът е организиран от извънпарламентарната политическа партия ПРО, съобщава агенция  "Ройтерс". 


Формацията критикува дясноцентристкото правителство на премиера Петр Фиала за справянето му с енергийната криза, която удари Европа след нахлуването на Русия в Украйна. Освен това представителите на ПРО обвиняват властта, че накърнява свободата на словото на фона на усилията за противодействие на дезинформацията. 


Протестиращите са на мнение, че правителството трябва да бъде сменено "с истински експерти", защото сегашните министри не са добри и не са в състояние да се справят с икономическата ситуация на страната, предават от France 24.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама