НОВИНИ


Г-7 предупреждава: Страните, които помагат на Русия, ще бъдат ”изправени пред сериозни последствия“

7 3380 18.04.2023
Г-7 предупреждава: Страните, които помагат на Русия, ще бъдат ”изправени пред сериозни последствия“
личен архив

Страните, които помагат на Русия да води война в Украйна, ще бъдат ”изправени пред сериозни последствия“, предупредиха външните министри на страните от Г-7.


Висшите дипломати не обявиха нови мерки срещу Москва, но обещаха да засилят прилагането на санкциите и същевременно предупредиха "трети страни да спрат да подпомагат войната на Русия или да се изправят пред тежки разходи".

 

Те също така осъдиха руската заплаха да разположи ядрени оръжия в Беларус като "неприемлива".Министрите също така предупредиха Пекин за "милитаризацията" му в Южнокитайско море и настояха, че политиката им по отношение на Тайван е непроменена въпреки неотдавнашните противоречиви коментари на френския президент.

Въпреки че в разговорите преобладаваха Украйна и регионалните предизвикателства, включително искането Северна Корея да се "въздържа" от нови ядрени опити или изстрелване на балистични ракети, министрите разгледаха широк кръг от проблеми на световната политика.

 

В Судан продължават сраженията между армията и паравоенните формирования, което наложи включването в последния момент на текст, изискващ от двете страни "незабавно прекратяване на военните действия без предварителни условия".

 

Отново бяха осъдени нарастващите ограничения, налагани на жените и малцинствата от талибанските власти в Афганистан, които министрите определиха като "системни злоупотреби".

 

Те поискаха "незабавна отмяна" на "неприемливи решения", включително забрана за работа на жени с неправителствени организации и ООН в страната.

Беше ясно обаче, че две кризи доминираха преди всичко в дискусиите - войната в Украйна и нарастващото военно и икономическо влияние на Китай.

 

Предупреждения към Китай

 

От изявлението става ясно, че министрите имат предвид фурора, предизвикан от коментарите на френския президент Еманюел Макрон миналата седмица след пътуване до Пекин, че Европа трябва да избягва "кризи, които не са наши".

 

"Няма промяна в основните позиции на членовете на Г-7 по отношение на Тайван", се казва в заключителното изявление, в което мирът и стабилността в Тайванския проток се наричат "незаменими" за глобалната сигурност и просперитет.

 

Френският външен министър Катрин Колона и нейните колеги се стремяха по време на разговорите на Г7 да омаловажат различията, а изявлението предупреждаваше Пекин по всички въпроси - от ядрения му арсенал до бизнес практиките му.

 

И без да споменава пряко Китай, групата обеща да засили сътрудничеството срещу „икономическата принуда“.

 

Дори предупреждението за оказване на подкрепа на Русия в Украйна може да се тълкува като послание към Китай, което повтаря многократните изявления на западни официални лица, предупреждаващи Пекин да не въоръжава пряко Москва.

 

Разговорите подготвят почвата за срещата на върха на лидерите на Г-7 следващия месец в Хирошима, където японският министър-председател Фумио Кишида иска да превърне ядреното разоръжаване в основна тема на дискусиите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама