НОВИНИ


Георги Господинов и ”Времеубежище” - в шортлиста на Букър

4 3032 18.04.2023
Георги Господинов и ”Времеубежище” - в шортлиста на Букър

Георги Господинов и романът му ”Времеубежище” стигнаха до краткия списък на ”Букър”. До тук са стигнали общо шест книги от цял свят.


"Изобретателен роман с неочаквано дързък тон в него, но също така е майсторски клас по абсурдите на националната идентичност. Толкова актуално днес. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, това е нова постановка на стари въпроси: опасността от селективна памет и как носталгията може да завладее обществото и да се превърне в зона на комфорт или да бъде пагубна за него“, се казва в мотивацията на журито.

 

Книгата е в превод на Анджела Родел.

 

Наградите "Букър" се присъждат ежегодно за най-добър роман, написан на английски и публикуван в Обединеното кралство или Ирландия. Наградените получават международна публичност, която обикновено води до ръст на продажбите. Това е най-важното събитие в литературния и издателски свят.


"Букър" се връчват от 1969 г. Сред носителите на наградата са Салман Рушди, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс, Маргарет Атууд.


Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата – победител.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама