НОВИНИ


Румъния: Поредната държава, която иска забрана за внос на украинско зърно

16 3039 18.04.2023
Румъния: Поредната държава, която иска забрана за внос на украинско зърно

Румъния става поредната европейска държава, която ще поиска забрана за внос на украинско зърно на фона на загубите, които румънските производители продължават да отчитат.


Миналата седмица няколко страни - Унгария, Полша, Словакия и България - заявиха, че ще поискат забрана за вноса на евтино зърно, защото подбива цените на пазара. От Европа обаче отговориха, че това не може да се случи. 


Ако не се възобнови износът в източноевропейските страни или не се осигури удължаване на черноморската сделка за зърно, големи количества зърно ще бъдат хванати в капан в Украйна, което ще засегне нейния износ и ще причини допълнителни икономически проблеми за Киев на фона на продължаващата в страната война. 


Управляващата партия в Румъния заяви, че ще поиска от коалиционното правителство да одобри в спешен порядък забраната за внос на зърно от Украйна, но няма да се противопоставя на транзита. 


Министърът на земеделието на Украйна трябва да проведе разговори в сряда с Румъния, чието черноморско пристанище Констанца е обработило около 12 милиона тона украинско зърно от началото на войната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама