НОВИНИ


Изтича мандатът на Соня Момчилова като шеф на СЕМ. Избират председател

5 2528 20.04.2023
Изтича мандатът на Соня Момчилова като шеф на СЕМ. Избират председател

Съветът за електронни медии ще избере нов председател на заседание днес, след като мандатът на Соня Момчилова начело на медйния регулатор изтича.


Тя бе избрана за срок от една година, а според Закона за радио и телевизия СЕМ трябва да избере нов такъв в рамките на състава си. 

 

Председателят на Съвета за електронни медии представлява съвета, свиква заседанията му и ги ръководи, подписва актовете на медийния регулатор, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията и издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите на закона. Той осъществява връзките на СЕМ с държавните органи и с доставчиците на медийни услуги, както и с международните организации в областта на медийните услуги.


СЕМ е петчленен, като трима от членовете се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента. В сегашния състав на регулатора от президентската квота са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, а от парламентарната – Галина Георгиева, Пролет Велкова и Симона Велева, припомнят от Българското национално радио. 

 

Законът предвижда председателят на СЕМ да се избира с квалифицирано мнозинство от две трети от всички членове. Ако на три поредни заседания не се вземе решение с поне четири гласа, на следващото, четвърто заседание изборът на председател вече може да се осъществи с обикновено мнозинство.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама