НОВИНИ


Севернокорейска министърка: Ще продължим да укрепваме военните си сили

1 2704 21.04.2023
Севернокорейска министърка: Ще продължим да укрепваме военните си сили
БГНЕС

Позицията на Северна Корея като държава с ядрени оръжия ще остане неоспорима и тя ще продължи да укрепва своите сили, докато военните заплахи от страна на САЩ и техните съюзници не бъдат елиминирани, предаде Ройтерс, като се позовава на севернокорейската държавна медия КЦТА.


Коментарите идват от министърката на външните работи на Северна Корея Чое Сон-хюи като част от изявление с остри критики към САЩ и други страни от Г-7.

 

Междувременно министрите на външните работи от Г-7 осъдиха севернокорейското изпитание от 13 април, за което Пхенян обяви, че е било на междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво. В края на срещата на министрите от групата на най-развитите индустриални държави в Япония във вторник те апелираха и за денуклеаризация.

 

Припомняме, че през последните седмици Северна Корея увеличи военната си активност и отправи заплахи за "по-практични и офанзивни" действия докато САЩ и южнокорейски сили извършват ежегодни пролетни военни учения.

КНДР реагира гневно на тези учения и ги квалифицира като репетиция за "пълномащабна ядрена война".

 

Севернокорейската министърка отбеляза също така, че статутът на страната й като ядрена сила е "окончателен и необратим" и той ще остане "неоспорима и сурова действителност", дори Вашингтон и други от Запада да го отричат. Тя подчерта, че Пхенян разработва ядрени оръжия единствено, за да се предпази от заплахите, идващи от САЩ, и призова Вашингтон да се откаже от "враждебната си политика" срещу Севера, за да гарантира собствената си сигурност.

 

"Анахронично е да се мисли, че правото и способностите за ядрен удар са резервирани само за Вашингтон", каза Чое. "Ние никога няма да искаме признание или одобрение от когото и да било, тъй като сме удовлетворени от достъпа си до силата за ответен удар срещу ядрената заплаха от страна на САЩ", допълни първият дипломат.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама