НОВИНИ


Какво показаха проверките за контрол на украинското зърно?

24 3972 22.04.2023
Какво показаха проверките за контрол на украинското зърно?
БГНЕС

От 2022 досега са взети 65 проби за установяване качествените показатели на общо 27 455 тона слънчоглед, внесен от Украйна. Пробите са анализирани в Централната лаборатория за окачествяване на зърно и фуражи към БАБХ. Пратките са с произход от различни региони на Украйна.


Лабораторни анализи за качествените показатели на внесения от Украйна слънчоглед показват стойности, отговарящи на изискванията за качествено слънчогледово зърно.

 

Какво количество украинско зърно има в България и къде е то?

 

Извършен е и лабораторен анализ за установяване на наличие или отсъствие на карантинни вредители на 42 проби от пратки пшеница с общо тегло 939 тона в Централната лаборатория по карантина на растенията.

 

При 3 броя проби е установена жива зараза от складови неприятели - бръмбари, които не са карантинни вредители. Официалните фитосанитарни инспектори са издали предписания за извършване на фумигация.

 

За същия период в една пратка слънчоглед с общо количество 24 тона е установена жива зараза от бръмбари, които също не са карантинни вредители. Пратката е върната по местоназначение.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама