НОВИНИ


Ново 20: Номинацията на ГЕРБ за премиер зависи от лидерската среща

12 3513 24.04.2023
Ново 20: Номинацията на ГЕРБ за премиер зависи от лидерската среща
Деница Сачева

Номинацията на ГЕРБ за премиер сега зависела от лидерската среща с “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”. Това заяви пред Българското национално радио Деница Сачева от редиците на Бойко Борисов. Така формацията за пореден път сменя мнението си - само до преди два дни от ГЕРБ обясняваха, че са готови да предложат и експертен кабинет, и кабинет на малцинството.


В събота стана ясно, че ГЕРБ са готови да предложат и двата варианта, а изборът ще зависи от това на каква подкрепа ще разчитат от ПП-ДБ. Не е стоял въпросът обаче за персоналния състав.

 

"С ПП и ДБ имаме различни виждания - особено по отношение на публичните финанси, например. Ние искаме ясни отговори - какви са намеренията им, защото говоренето им е фокусирано само върху излъчването на послания, че не биха направили нищо с ГЕРБ в първия мандат, но от друга страна изглежда, че всичко, което биха могли да направят с втория мандат, могат да го направят само с ГЕРБ", каза Сачева. 

 

Реториката на ГЕРБ в последните дни обаче е консистентна - партията упорито настоява ПП-ДБ да се помолят публично на Борисов и верните му депутати за подкрепа. В същото време към наратива се прибавят и твърденията за “липсата на логика” вторият да иска подкрепа от първия, но без да е готов да даде такава. В същото време обаче настояват като национално отговорни партии да има правителство.

 

"Нелепо е втората партия да ни призовава да се откажем от мандата, да не говорим за политики, да не каним никого на среща и да изпълняваме ултиматума на втория. В демокрацията има правила и принципи, трябва да бъдат спазвани. За пети път поред хората определиха кой да бъде първи, втори, ясно казаха, че не биха дали доверието си само на една партия", посочи Сачева.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама