БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Иван Нейков: Пътят ни към Еврозоната може да е сериозно застрашен

5 3605 26.04.2023
Иван Нейков: Пътят ни към Еврозоната може да е сериозно застрашен
Експерти дискутираха проекта за бюджет БГНЕС

„Близо 11,9 млрд. лв. е дефицитът. Той се поделя на две части. 6,22 млрд. лв. е наследеният дефицит от стария бюджет. Заради разходите, които трябва да бъдат направени по приети от миналата година законодателни решения, влизащи в сила тази година, добавяме още 5,6 млрд. лв. Например, увеличаването на пенсиите и актуализацията - 3,66 млрд.”, каза в ефира на Нова телевизия председателят на BESCO Добромир Иванов.


Според икономистът Георги Вулджев фокусът трябва да бъде върху разходната част. „От приходната много често се казва, че заради понижените ставки по ДДС се губят: около 400 млн. на година от ресторантите, 200 млн. от хлебопроизводителите и още няколко по 200 млн. Обобщено, не повече от 1 млрд. могат да се съберат допълнително”, показа сметката му.

 

Икономистът допълни, че ако ДДС се повиши на 22%, в хазната ще влязат 1,8 млрд. И посочи: „От данъка върху свръхпечалбата, при който държавата ще си прибере обратно помощите, ще се вземат 2,7 млрд. Всичко останало - особено идеите за увеличение на корпоративния данък с 5%, са глупости”.

 

Иванов представки разбивка на обществото: „Имаме 2 млн. пенсионери, 1,3 млн. непълнолетни и студенти, 1,7 млн., работещи в частния сектор, половин милион в държавния и 100 000 безработни. Последните три години държавата, заради кризите, ухажваше всички с помощи и надбавки”, поясни той.

 

По думите му хората от частния сектор плащат сметката за всичко.

 

Рязане от капиталови разходи, а не вдигане на данъците. Това според бившия министър на труда и социалните грижи Иван Нейков е пътят към преодоляване на големия дефицит, заложен в проектобюджета на служебния кабинет.

 

Нейков предупреди, че пътят ни към Еврозоната може да е сериозно застрашен.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама