НОВИНИ


Проучване разкри какво предизвика сушата в Африканския рог

0 2995 27.04.2023
Проучване разкри какво предизвика сушата в Африканския рог
БГНЕС

Според нов доклад, публикуван от международен екип от учени в областта на климата, опустошителната суша, засегнала Африканския рог, не би могла да настъпи без глобалното затопляне.


"Причиненото от човека изменение на климата е направило селскостопанската суша в Африканския рог около 100 пъти по-вероятна", се казва в резюме на доклада на групата World Weather Attribution (WWA).


"Продължаващата опустошителна суша изобщо нямаше да се случи без ефекта на емисиите на парникови газове", се допълва в него.


От края на 2020 г. страните от Африканския рог - Джибути, Етиопия, Еритрея, Кения, Сомалия, Южен Судан и Судан - страдат от най-тежката суша от 40 години насам. Продължителната суша доведе до смъртта на милиони глави добитък и унищожи реколтата.


Проучването на WWA се концентрира върху трите области, които са най-силно засегнати от сушата: Южна Етиопия, Сомалия и Източна Кения.


Според 19-те учени, участвали в доклада на WWA, макар че изменението на климата е оказало слабо влияние върху общото количество годишни валежи в региона, "по-високите температури са увеличили значително изпарението от почвата и растенията, което е направило сухата почва много по-вероятна".

 

"Без този ефект регионът нямаше да изпита селскостопанска суша, когато посевите и пасищата са засегнати от сухи условия, през последните две години", се добавя в обобщението.


"Вместо това, широко разпространените лоша реколта и смъртта на добитъка поставиха повече от 20 милиона души в риск от остра продоволствена несигурност."
WWA заяви, че за целите на своя бърз анализ "учените са разгледали промените във валежите през 2021 и 2022 г. в засегнатия регион, обхващащ Южна Етиопия, Южна Сомалия и Източна Кения".
.

"Те установиха, че изменението на климата се отразява на периодите на валежи по противоположен начин. Дългите дъждовни сезони стават по-сухи, като вероятността от слаби валежи е два пъти по-голяма, докато кратките стават по-влажни поради изменението на климата", се казва още в доклада.


"Тази тенденция на овлажняване на кратките дъждовни сезони напоследък се прикрива от метеорологичната картина Ла Нина, която намалява валежите през кратките дъждовни периоди."

 

Джойс Кимутай, кенийски климатолог, който е допринесъл за доклада, заяви пред АФП: "Време е да действаме и да се ангажираме по различен начин. Централно място в този процес заема трансформирането и повишаването на устойчивостта на нашите системи.


"Необходимо е да правим иновации във всички хранителни системи, да подобрим сътрудничеството, да включим уязвимите групи, да използваме по най-добрия начин данните и информацията, както и да включим нови технологии и традиционни знания."
Мрежата WWA, създадена от водещи учени в областта на климата, си изгради репутация през последните години, благодарение на способността си да оценява степента, в която изменението на климата е допринесло за екстремни метеорологични явления.


Нейните резултати се публикуват по спешност, без да преминават през дългия процес на рецензиране, изискван от научните списания, но използват одобрени методологически подходи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама