НОВИНИ


320 000 уязвими домакинства у нас получават еднократна помощ от 148 лв. за ток

3 2684 27.04.2023
320 000 уязвими домакинства у нас получават еднократна помощ от 148 лв. за ток
320 000 уязвими домакинства получават еднократна помощ от 148,35 лв. за електроенергия БГНЕС

320 000 уязвими домакинства получават еднократна помощ от 148,35 лв. за електроенергия. Подкрепата ще бъде оказана по новата мярка „Подкрепа на уязвими домакинства - SAFE“, която е с бюджет от близо 47,5 млн. лв. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.


Операцията беше гласувана по време на заседанието на Комитета за наблюдение на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) след създаването на нова Приоритетна ос, към която е насочен финансов ресурс от инструмента REACT-EU.

 

„Основната цел на операцията е оказване на подкрепа на уязвимите домакинства да посрещнат разходите си за потребление на енергия с цел превенция от изпадане в бедност и социално изключване“, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова.

 

Тя допълни, че Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Министерството на труда и социалната политика са първите възползвали се от новия инструмент на Европейската комисия за подкрепа на най-уязвимите хора в условията на висока инфлация.

 

При изчисляването на размера на еднократната подкрепа за едно уязвимо домакинство, освен инфлацията за последната година са взети предвид и средните разходи за топлоенергия и електроенергия на домакинствата през 2022 г., които са предоставени от Националния статистически институт.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама