НОВИНИ


Германска екоактивистка, скандализирала обществото, получи 4 месеца затвор

0 2719 27.04.2023
Германска екоактивистка, скандализирала обществото, получи 4 месеца затвор
БГНЕС

Германска екоактивистка, която се залепи за прочута картина в знак на протест през миналата година, беше осъдена на 4 месеца затвор без пробация, предаде БТА.


24-годишната активистка се залепи за дървената рамка на картината "Почивка по пътя към Египет" на Лукас Кранах-старши, рисувана през 1504 г. В сряда берлинският съд я призна за виновна за увреждане на имущество.

 

Говорител на съда информира, че това е първият случай в Берлин, при който демонстрант, свързан с движението "Последно поколение", получава ефективна присъда без период на пробация.

 

В своето изявление съдия Сузане Вортман каза, че всяка форма на суспендиране на присъдата е изключена, тъй като подсъдимата би могла да продължи да участва в подобен тип активност.

 

Подсъдимата и още един активист от "Последно поколение" са си послужили с лепило, за да се залепят за рамката на картината в Берлинската галерия през август 2022 г. Щетите са в размер на 2385 евро.

.

"Не участвах лековато и без мисъл", заяви жената пред съда. Тя добави, че учи дизайн и уважава културните ценности. "Бяхме сигурни, че картината е защитена от стъклото."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама