НОВИНИ


Омбудсманът Ковачева призова за преразглеждане на ревизирания проект на Закона за ВиК

1 2514 28.04.2023
Омбудсманът Ковачева призова за преразглеждане на ревизирания проект на Закона за ВиК
личен архив

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков във връзка с ревизирания проект за обществено обсъждане на Закона за водоснабдяването и канализацията. Това съобщават от пресофиса на обществения защитник.


В становището си Ковачева обръща внимание на основните проблеми, които се очертават и в „ревизирания“ проект с настояване за неговото преразглеждане. Причината е, че не са защитени и гарантирани в достатъчна степен правата и интересите на битовите клиенти на ВиК услуги, според омбудсмана. 

 

На всички обществени обсъждания в Комисията за електронно и водно регулиране (КЕВР) на цените на ВиК услуги омбудсманът е настоявал за ежегодно обвързване на цената на водата за питейно-битови нужди с изпълнение на показателите за качество. Проектът предвижда създаване на нова Комисия, която да регулира единствено цените, правилата за тяхното образуване, които отразяват само структурата на разходите, посочва в становището си омбудсманът. 

 

Контролът върху изпълнение на показателите за качество – сведени от 15 до три, е предвиден да се осъществява от Асоциациите по ВиК. „Това буди недоумение, тъй като не е предвидено обвързване на изпълнението на показателите за качество с цените на ВиК услугите“, пише омбудсманът.

 

Ковачева пита по какъв начин Комисията ще защитава интересите на потребителите. 

Тя подчертава, че съгласно Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014 – 2023 г., заложената цел „качество срещу пари“ ще се счита за осъществена, когато българските ВиК дружества постигнат показатели за ефективност и качество на услугите, съизмерими с добрите европейски практики, и това доведе до обществено удовлетворение от услугите и цените.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама