НОВИНИ


ООН осъди бруталното погазване на правата на човека, извършено от Русия в Украйна

9 2813 28.04.2023
ООН осъди бруталното погазване на правата на човека, извършено от Русия в Украйна
БГНЕС

Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация заяви днес, че е силно притеснен от погазването на човешките права от руските сили и частните военни компании в Украйна, включително принудителни изчезвания, изтезания, изнасилвания и екзекуции, съобщи Ройтерс.


Във финалната част на доклада си Комитетът призовава руските власти да разследват твърденията за нарушения на правата на човека, извършени по време на нашествието в Украйна.

 

"Комитетът е дълбоко загрижен за тежките нарушения на правата на човека, извършени по време на продължаващия въоръжен конфликт от военните сили на Руската федерация и частните военни компании", гласи част от текста.

 

В доклада си Комитетът изтъква сред извършените нарушения прекомерната употреба на сила, произволните задържания, убийствата и насилственото прехвърляне на деца от Украйна в Русия.

 

РФ категорично отрича да е извършвала жестокости и умишлени нападения срещу цивилни в Украйна. Тя също така отказва да признае да е депортирала украински деца в Русия, като твърди, че ги е евакуирала.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама