НОВИНИ


Над 1300 души са хванаха на най-дългото хоро в София

5 3155 29.04.2023
Над 1300 души са хванаха на най-дългото хоро в София
БГНЕС

1342-ма танцьори от над 50 ансамбъла се хванаха на най-дългото хоро в София. Площадът пред Националния дворец на културата се превърна в мегдан по повод Международния ден на танца. Събитието е под патронажа на Асоциацията на хореографите, предават от БГНЕС.


Броят на танцьорите не е случаен. 1342 години са изминали от създаването на България през 681 г. Това е най-голямото хоро, извивало се досега в столицата, и чрез него организаторите отправят послание за мир по целия свят.

 

Събитието се организира от Христо Димитров и неговия ансамбъл “Българе“. След площада хорото имаше своето продължение в Зала 1 на НДК, където ансамблите предстаиха общ спектакъл.

 

“Такова предизвикателство в моя живот никога не съм имал. Да направиш един спектакъл, в който да участват 1342-ма танцьори, ама не да излязат един след друг на сцената, а да бъдат във взаимовръзка и да изпълняват един общ сценарий и режисура - не съм виждал такова нещо, нито в Зала 1 на НДК, нито Националният дворец някога е виждал някога нещо подобно", каза пред БГНЕС Димитров.

 

“Идеята е всяка година това да става по-голямо и по-голямо и да приобщаваме колкото се може повече хора – и жители, и гости на столицата, за да го превърнем в мощна традиция, която да показва, че ние, българите, можем да правим и някакви неща заедно. Аз мисля, че на някои хора в България е нужно да покажем това. А енергията от 2000-3000 души, хванати за ръце, за да танцуват, просто е невероятна“, допълни той.

 

Международният ден на танца е глобален празник на танца, създаден от Танцовия комитет на Международния театрален институт, основен партньор за сценичните изкуства на ЮНЕСКО.

 

Събитието се провежда всяка година на 29 април, когато е годишнината от рождението на Жан-Жорж Новер, смятан за "баща" на модерния балет.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама