НОВИНИ


Киев към ЕС и Полша: Ограниченията за вноса на зърно са недопустими /обновена/

10 3113 29.04.2023
Киев към ЕС и Полша: Ограниченията за вноса на зърно са недопустими /обновена/

Украйна протестира пред ключови съюзници Европейския съюз и Полша заради ограниченията върху вноса на зърно, постигнати след сключеното с ЕК споразумение късно снощи. Протестната нота обаче е изпратена преди да стане ясно за сделката. От външното министерство на Киев обаче посочват, че позицията им остава непроменена - Украйна настоява да има безпрепятствен износ на всички украински стоки.


Министерството на външните работи на Украйна е изпратило ноти до полското посолство и представителството на ЕС в Киев, изразявайки розочарование от ситуацията и заявявайки, че ограниченията върху износа на зърно през Европейския търговски блок са "категорично неприемливи", предават от агенция "Ройтерс". 


Принципно споразумение беше постигнато между Европейската комисия и пет държави в Източна и Централна Европа, сред които и България. Според него въведената едностранна забрана за внос на земеделски продукти от Украйна трябва да се забрани. До 5 юни на практика се въвежда общоевропейска забрана за внос на 4 култури - пшеница, рапица, слънчоглед и царевица.    


"Има пълни законови основания за незабавното възобновяване на износа на украински селскостопански стоки за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, както и за продължаване на безпрепятствения износ към други държави-членки на ЕС“, се казва в изявление на външното министерство на Киев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама