НОВИНИ


Румънското МО започва мащабна кампания по набиране на професионални войници

0 2720 02.05.2023
Румънското МО започва мащабна кампания по набиране на професионални войници

Министерството на отбраната на Румъния обяви, че започва мащабна кампания за набиране на 4159 професионални войници за структурата на силите на румънската армия. Това е една от най-големите такива кампании, става ясно от прессъбщение на ведомството до медиите.


Според местожителството си, между 2 май и 16 юни, кандидатите могат да се регистрират в съответните военни центрове - по зона, окръг или сектор. Изискването е те да имат румънско гражданство, да пребивават постоянно в Румъния и да са на възраст между 18 и 45 г.

 

Предвижда се психологическа оценка, оценка на физическите възможности и събеседване от 22 май до 23 юни, както и медицински преглед от 6 до 30 юни. Крайният срок за оформяне на документите е 21 юли.

 

“Професионалните войници участват пряко в процеса на индивидуална и колективна подготовка, осигуряват експлоатацията и поддръжката на техниката и въоръжението и учебната инфраструктура, могат да осъществяват и охранителни мисии на военни цели. Заедно с останалите войници, те имат благородната мисия да пазят целостта и суверенитета на държавата, да защитават гражданите на страната”, се казва в прессъобщението на министерството.

 

Заплатата на професионален войник започва от 2500 леи (1000 лв.), съобщи вестник “Адевърул”. Към нея има надбавки за храна. За някои позиции, в зависимост от избрания род войски, заплатата може дори да надхвърли 4500 леи (1800 лв.).


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама