НОВИНИ


Дания дарява на Украйна бойна техника на стойност 228 млн. евро

9 2839 02.05.2023
Дания дарява на Украйна бойна техника на стойност 228 млн. евро
БГНЕС

Дания ще дари на Украйна военно оборудване, боеприпаси и техника за противовъздушна отбрана на стойност 228 млн. евро, за да ”укрепи капацитета си за провеждане на офанзива през следващите месеци”. Това съобщи датското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.


"Това е най-голямото дарение от Дания за Украйна до момента, то е на стойност от 1,7 млрд. крони", заявиха представители на министерството.

 

Посредством дарението, което включва бронирани машини и машини за разчистване на мини, минохвъргачки и мобилни полеви мостове, датската военна подкрепа за Украйна достига 11 млрд. крони (1,47 млрд. евро или 1,61 млрд. долара) от началото на руската инвазия.

 

"Оборудването е от съществено значение за проправяне на пътя на украинските танкове и бронирана пехота към фронтовата линия", съобщи в изявление изпълняващият длъжността министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

 

Припомняме, че през януари Дания предостави на Украйна своите 19 самоходни далекобойни системи "Сезар" френско производство, а през април обяви, че ще закупи, съвместно с Нидерландия, 14 танка "Леопард 2", за да ги предостави на Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама