НОВИНИ


”Кръстникът” на изкуствения интелект напусна Google и алармира за бъдещите технологични опасности

3 2754 03.05.2023
”Кръстникът” на изкуствения интелект напусна Google и алармира за бъдещите технологични опасности

Ученият, смятан за ”кръстник” на изкуствения интелект напусна работата си в компанията Google и алармира за нарастващите опасности от развитието в тази област, съобщи БНТ.


75-годишният Джефри Хинтън обяви оставката си с изявление в Ню Йорк Таймс и изрази съжалението си за своите разработки. Ученият е сред пионерите в изследването на невронните мрежи, които позволиха създаването на сегашните системи с изкуствен интелект като ChatGPT.

 

Част от тревогите на Джефри Хинтън са бързината на развитие на изкуствения интелект, възможностите създаване на фалшиво съдържание и потенциалното му използване от авторитетни лидери.

 

"Работи по-добре, отколкото очаквахме преди няколко години и проблемът сега е как да смекчим дългосрочните рискове от възможността контрол да поемат неща, които са по-интелигентни от нас. Невронните мрежи действат като човешкия мозък при учене и обработка на информация. Така изкуственият интелект се учи като човек, но ние сме биологични системи, а не дигитални", отбеляза изследователят.


Той подчерта, че в дигиталните системи има много копия на един и същи модел на света.

 

"Всички тези копия може да учат отделно, но споделят знанията си на мига. Все едно имаме 10 000 души и когато един от тях узнае нещо, то автоматично става достояние на всички останали. Така тези чатботи знаят много повече от всеки отделен човек", уточни Хинтън.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама