НОВИНИ


Путин иска Бахмут за 9 май. Русия праща още наемници на “Вагнер”

16 3386 05.05.2023
Путин иска Бахмут за 9 май. Русия праща още наемници на “Вагнер”

Свежи сили изпраща Русия в Бахмут в опит градът да бъде превзет от Москва за 9 май, когато Кремъл отбелязва Деня на победата, съобщават международните агенции.


На бойното поле в Бахмут украинските сили са отблъснали 60 руски атаки в рамките на последните 24 часа, става ясно от доклад на генералния щаб на Киев. Съобщава се за ожесточени боеве и в Маринка, близо до Бахмут, където руските сили се опитват да подобрят тактическите си позиции.


Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр каза, че руските войски - предвождани от наемници от частната група "Вагнер" - полагат всички усилия да превземат Бахмут до 9 май и да подарят победа на Владимир Путин. 


Изявлението на Маляр противоречи на очевидната заплаха от ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин, който по-рано днес заяви, че ще изтегли бойците си от Бахмут до 10 май - ден след планираните от Кремъл чествания на Деня на победата. 


Още миналата година, няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна, се заговори, че Путин иска да представи пред руската общественост победа над Мариупол, където по онова време се водеха тежки боеве, за да оправдае започването на войната. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама