НОВИНИ


Дипломатически скандал: Русия призова полският посланик да бъде убит

19 3858 05.05.2023
Дипломатически скандал: Русия призова полският посланик да бъде убит

Посланикът на Русия е бил призован в полското външно министерство във връзка с изявление на бившия омбудсман по правата на децата на Русия Павел Астахов който призова дипломатическият представител на Варшава да бъде убит.


"Полската страна изрази твърд протест по отношение на ситуацията и очаква незабавно започване на наказателно производство и наказание за извършителя", написа говорителят на полското МВнР Лукаш Ясина в Twitter, предават от агенция "Ройтерс". 


Вече враждебните отношения между Русия и Полша се влошиха след началото на войната в Украйна; Варшава се позиционира като един от най-верните съюзници на Киев.


Призивът на Астахов бе направен в ефира на руската държавна телевизия. В предаването на топ пропагандиста на Кремъл Владимир Соловьов Астахов обвини Полша в нарушение на Конвенцията на ООН за дипломатическите отношения от 1961 г. Той добави, че Полша е изгонила руски дипломати "от апартаментите им, от ваканционния център“ и също така "замрази сметките им, взе всички пари на дипломатическата ни мисия и сега конфискува училището“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама