НОВИНИ


Почина оперната певица Сона Червена

0 3866 07.05.2023
Почина оперната певица Сона Червена
личен архив

Почина Сона Червена, прочута чешка оперна певица, станала известна с повече от 110 роли в оперни театри по цял свят. Тя бе е на 97 години, съобщи БТА.


Червена е починала в неделя в болница в чешката столица, където се е лекувала от неуточнено заболяване, съобщиха от Националния театър в Прага.

 

Родена на 9 септември 1925 г. в Прага, Червена е гостуваща певица в операта „Унтер ден Линден“ и Берлинската държавна опера в контролираната от Съветския съюз част на Берлин, когато през януари 1962 г. решава да емигрира в Западен Берлин през последния отворен проход в новопостроената Берлинска стена.

 

„Не бих могла да живея и да пея без свобода“, казва тя веднъж пред чешкото обществено радио. Желязната завеса я държи извън страната ѝ в продължение на 30 години.

 

На Запад Червена е базирана във Франкфуртската опера, но става известна с гостуванията си в множество оперни театри в Европа и САЩ, включително във Виена, Милано, Париж, Амстердам, Лос Анджелис, Чикаго, както и на фестивалите в Байройт, Глиндеборн и много други. Излиза на сцена с диригенти като Рафайел Кубелик, Херберт фон Караян, Пиер Булез, Чарлз Макерас и др. Миналата година на 29 септември Червена изпълни ораторията на Ян Застера „Света Людмила“ в Латеранската базилика в Рим по повод чешкото председателство на Европейския съюз.

 

Сред наградите ѝ са Златен медал за изкуство от центъра „Джон Ф. Кенеди“ във Вашингтон през 2013 г. и Държавен медал за заслуги на Чехия през същата година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама