ГЛАСЪТ


Голямо ”НО” в първата изява на Габриел: Какво пропусна да каже за Борисов?

21 11938 11.05.2023
Голямо ”НО” в първата изява на Габриел: Какво пропусна да каже за Борисов?
Худ. Тони Ганчев

Мария Габриел стартира действията си като номинирана за премиер на редовно правителство с правилно говорене, премерено поведение и подходяща усмивка на подходящото място от обръщението към останалите партии. Брюкселската школа. Спечели „червена“ точка с обещанието, че първото нещо, което ще направи нейният правосъден министър е да поиска от Висшия съдебен съвет Иван Гешев да бъде освободен от поста главен прокурор за „уронване престижа на съдебната система“.


Други вече опитаха това – без успех. Дано тя успее. Всъщност това е задача на онези, които направиха Гешев обвинител №1. Сигурно ще успеят, защото немалко членове на ВСС дължат присъствието си там на същите хора.

 

Габриел изброи и приоритетите на бъдещето (евентуално) правителство. Точно такива са. Изрече ги точно, без запъване, като ученик, който си е научил както трябва урока. Това, разбира се, не е маловажно.  

 

Но. Но, но, но…

 

Мария Габриел идва от средите на ГЕРБ. Лидерът Бойко Борисов неведнъж по различни поводи е изтъквал заслугите си за нейното кариерно израстване. И това нормално за един партиен кадър, показал качества, очевидно одобрявани от боса. Няма да навлизам в темата – тепърва ще бъде дискутирана.

 

Има обаче нещо, което е от особена важност: оценката за управлението на трите борисови кабинета. Световна практика и традиция е всеки нов ръководител на изпълнителната власт да направи анализ на случилото се преди него.

 

Ние не знаем, как се чувства толкова години в евроструктурите Мария Габриел като страната, която представлява е на последното място по всички показатели, свързани със стандарта на живот. Как й действа фактът, че сме първи по корупция, заболеваемост и смъртност и последни по качество на здравеопазването, качество на пътища и магистрали и условия за инвестиции и пр. и пр. Дълъг и тъжен е този списък. Това е резултатът от три управления на Бойко Борисов. Габриел е длъжна да направи своя коментар за тези години. Освен това тя също е била част от управляващото мнозинство – ще чуем ли извинение?

 

Така се постъпва в цивилизования свят. Тя заявява, че целта й е да върви страната ни натам. Това няма как да стане, ако не се е поне опитала да признае някои очевидни истини, довели ни до кризите, на които тя сега се заканва да преодолее.

 

Хайде да видим откровена ли е Мария Габриел или поредният политик, който смята гражданите за население на територия.

 

Престоят й в Брюксел я държеше встрани от окото на българското общество, но от днес е в окото на бурята. Ще бъде голяма грешка ако се опита да прилага модела на поведение на своя покровител.

 

Да го знае.

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама