НОВИНИ


Станишев на съд до месец, готвят му ново обвинение

4 4597 20.09.2010
Станишев на съд до месец, готвят му ново обвинение

Бившият премиер Сергей Станишев ще бъде изправен на съд до месец, казаха от прокуратурата. Той ще отговаря пред закона за изчезването на 7 доклада от Министерския съвет в периода 2005-2009 г.


Става дума за три документа от ДАНС, два от МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.

Дори да се докаже вината на бившия премиер обаче, той ще бъде наказан само с глоба до 5000 лева. Причина за ниското наказание е чистото съдебно минало на настоящия депутат от БСП. Липсващите книжа са изготвени от ДАНС и представляват класифицирана информация. Тяхната липса лъсна след ревизия на документацията в МС, поискана от премиера Бойко Борисов.

Прокуратурата го подхвана, след като Алексей Петров предаде на Борисов секретна справка на родното ФБР. Тя е изготвена от бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков за "действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация".

В момента обаче прокуратурата извършва проверка на документ с подобно съдържание, който бил открит при един от обиските на басейна „Спартак”, пише "Монитор". Според запознати разследващите проверяват дали намереният документ е оригинал. Имало съмнения, че Алексей Петров е откраднал голяма част от секретните папки докато работел в родното ФБР. Ако проверката на прокуратурата докаже, че Станишев е предал на ръка „оня доклад" на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, но Петров е откраднал документите от агенцията, експремиерът може да отърве част от обвиненията.

Ако се докаже, че справката, намерена в басейна „Спартак", е оригинал, Станишев ще отговаря пред съда за това, че неправилно е върнал секретната справка в ДАНС. Документът е напуснал МС, без да са изпълнени необходимите процедури за работа с класифицирана информация. При започването на досъдебното производство срещу Станишев и Сертов Алексей Петров е обяснил пред прокурорите, че е получил доклада от непознато лице, докато обядвал в ресторант.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама