НОВИНИ


В. ”Дейли мейл”: Силите на Путин бягат от Бахмут и хиляди руски цивилни получават заповед за евакуация

18 5713 13.05.2023
В. ”Дейли мейл”: Силите на Путин бягат от Бахмут и хиляди руски цивилни получават заповед за евакуация
Руските войски бягат от Бахмут, пише английският в. ”Дейли мейл” БГНЕС

Руските сили са избягали от украинския град на бойното поле Бахмут „в лошо състояние“, тъй като военните на Киев са си върнали позиции в обсадения град, съобщи Министерството на отбраната.


През последните четири дни хората на Путин се изтеглиха от позициите си на южния фланг на града в източната област Донецк, уточнява министерството, което се смята за унизително отстъпление за Кремъл.

 

Като допълнителна новина за силите на Путин, министерството каза, че разполага с разузнавателна информация, че Русия се справя със „сериозен недостиг на надеждни бойни единици“.

 

Москва призна отстъплението на военните в петък, казвайки, че нейните сили са се оттеглили на север от Бахмут, което беше отчетено като най-голямото украинско постижение за шест месеца.

 

Беше съобщено, че Русия също е наредила евакуацията на хиляди жители на окупирания регион Харков, тъй като конфликтът изглежда се засилва още повече.
 
Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че Украйна е започнала нападение северно от Бахмут с повече от 1000 войници и до 40 танка, мащаб, който, ако бъде потвърден, ще се равнява на най-голямата украинска офанзива от ноември насам.
 
Руснаците са отблъснали 26 атаки, но войските в един район са отстъпили, за да се прегрупират на по-благоприятни позиции близо до язовир Берховка северозападно от Бахмут, каза Конашенков.
 
Евгений Пригожин, ръководител на силите на Вагнер, които ръководиха кампанията в града, каза в аудио съобщение: „Това, което Конашенков описва, за съжаление, се нарича „разгром“, а не прегрупиране“.

 

В отделно видео съобщение Пригожин каза, че украинците са превзели високите терени над Бахмут и са отворили главната магистрала, водеща към града от запад.

 

„Загубата на язовир Берховка – загубата на тази територия, от която се отказаха – това са 5 кв. км, само днес“, каза Пригожин.

 

„Врагът напълно освободи пътя Часив Яр-Бахмут, който бяхме блокирали. Врагът вече е в състояние да използва този път и второ, те са превзели тактическа височина, под която се намира Бахмут“, каза Пригожин, който многократно е осъждал редовната руска армия през последната седмица, че не е успяла да снабди хората му в Бахмут.

 

Руски служители казаха, че две ракети са ударили индустриален комплекс в Луганск, в окупираната от Русия територия на около 100 км (60 мили) зад фронта. Видео, публикувано в интернет, показва огромни стълбове дим над града.

 

Ударът, който е извън обсега на ракетите на основното бойно поле, които Украйна е разположила преди, дойде ден след като Великобритания обяви, че изпраща крилати ракети с по-голям обсег.

 

Руската армия запази контрола над населени места в четири района близо до Харков, въпреки неуспеха миналата година да превземе втория град в Украйна.
Тяхната загуба сега би била унизителна за Путин.

 

„Поради засиления обстрел от украинските въоръжени сили и за да се избегнат жертви сред цивилното население, Военно-гражданската администрация на Харковска област препоръчва да напуснете територията на нашата област за известно време, докато се създадат благоприятни условия за живот“, се казва в съобщение до жителите.

 

Казано им е, че ще получат „цялата необходима помощ и подкрепа“, ако решат да се евакуират в Русия.

 

Русия твърди, че е „унищожила“ 60 украински войници при бомбардировки и артилерийски атаки в района на Харков.

 

Град Харков е само на около 29 мили от руската граница.
 
Пропутинският военен канал Rybar определи руското отдръпване като „плачевно“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама