НОВИНИ


Земеделци в Сърбия блокираха магистралата между Пожаревац и Белград

0 2797 16.05.2023
Земеделци в Сърбия блокираха магистралата между Пожаревац и Белград
БГНЕС

Земеделци от цяла Сърбия излизат днес на протест, а 200 трактора вече са блокирали магистралата между Пожаревац, Източна Сърбия, и столицата Белград, предаде БТА.


Демонстрации бяха обявени в градове из цяла Сърбия - Ниш, Крагуевац и Нови Сад, след като на среща вчера с министър-председателя Ана Бърнабич не бе постигнато споразумение относно исканията на земеделците, информира регионалната телевизия Ен1.

 
"На срещата с правителството в понеделник всички наши искания бяха отхвърлени. Затова сме принудени да излезем на улицата", заяви председателят на Сдружението на земеделците в Пожаревац Неделко Савич.

 

Искането на недоволните граждани е да получат финансиране до 300 евро на хектар обработваема земя и премахване на акцизите и ДДС на дизела, както и финансиране в размер на 40 000 сръбски динара (около 670 лв) на отглеждана крава. Работниците в сферата очакват и определяне на цена на земеделските продукти, пшеницата, царевицата, соята и т.н.

 

"Опитахме се още миналата година да посочим нарушенията на пазара", обясни Савич и подчерта, че 18 динара (30 стотинки) на кг. като цена на пшеницата е неприемлива, защото земеделците не са в състояние да произвеждат на толкова ниска цена.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама