НОВИНИ


Доц. Наталия Киселова: Сарафов не може да сезира ВСС за Гешев, заради това се обръща към прокурор в СГП

2 3756 16.05.2023
Доц. Наталия Киселова: Сарафов не може да сезира ВСС за Гешев, заради това се обръща към прокурор в СГП
личен архив

Борислав Сарафов не може да сезира ВСС, заради това се обръща към прокурор в СГП, която е компенета по лица с имунитет - магистрати. Това е много сериозен тест за прокуратурата, ако никой прокурор не се наеме да образува досъдебно производство. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в предаването "Денят на живо" по Нова нюз.


Когато се образува производство то е към неизвестен извършител. На по-късен етап се привлича като обвняем. Трябва да бъде свален имунитета на Иван Гешев, уточни конституционалистът. 

 

По думите ѝ е възможно да бъде приет законопроектът на Зарков, който предвижда съдия да разследва главния прокурор. 

 

Относно предстоящото утре заседание на прокурорската колегията на ВСС, Киселова заяви: Има две неизвестни. Дали Гешев дали ще присъства на заседание. И второ дали ще бъде разгледано предложението за освобождаването ан Ясен Тодоров, посочи доц. Киселова. 

 

Тя също коментира и заседанеито на пленума на ВСС, който трябва да се занимае с подадения от Иван Гешев сигнал срещу Борислав Сарафов. "Правилата за отстраняването на зам.-главния прокурор са идентични. Гешев е предприел действие за дисциплинарно производство, за да се установи дали е нарушил закона. На това основание да поиска отстраняване на своя заместник от длъжността директор на НслС", каза още тя. 

 

Според нея сред аргументите за отстраняването на Сарафов могат да бъдат: системно нарушенеи на служебните задължения или уронване престижа на съдебната власт.

 

Борислав Сарафов е много внимателен в изказа си. Докато Гешев по-свободно изпозлва думите си. Вчерашните изяви на Гешев дадоха доста храна на колегите му, които трябва да преценят поведението му, смята доц. Киселова.

 

Киселова призова Народното събрание възможно най-скоро да отвори възможността за обновяване на ВСС. И добави, че е възможно до юли месец да бъде избран нов състав на ВСС, който да излъчи нов главен прокурор, ако мандатът на Гешев бъде предсрочно прекратен. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама