БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Топлото през зимата на стари цени

3 5044 21.09.2010
Топлото през зимата на стари цени

Цената на парното отопление ще се запази на сегашните цени до края на отоплителния сезон. Това съобщи Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.



Това означава, че заради драстичния скок на цените на парното и природния газ това лято, абонатите ще плащат по-скъпо парно спрямо миналия отоплителен сезон. Софиянци, например, ще плащат с близо 19 на сто повече за топлоенергия спрямо миналата зима, а средно за страната сметките на хората ще са с 12% по-високи в сравнение с предходния отоплителен сезон. Семерджиев обяви още, че заради натрупани дългове към "Булгаргаз" някои топлофикации са застрашени да останат без газ в началото на отоплителния сезон.

Оказва се, че абонатите на парно ще имат по-солени сметки тази зима, въпреки обещаното драстично поевтиняване на природния газ, заради договореното с Русия намаление в цените на синьото гориво. На фона на прогнозираното от регулаторната комисия преди месеци поевтиняване на газа с над 10 на сто, поисканото от "Булгаргаз" намаление от 1 октомври - с малко над 1 процент, е незначително. Според Ангел Семерджиев в момента няма резерви цената на газа от 1 октомври да бъде смъкната така, че да понижи цените на топлоенергията: "Нашето искрено намерение е да запазим цената на отоплителната услуга, която към момента е постановена от 1 юли, през целия отоплителен сезон", каза Семерджиев. Ако обаче за зимата останат в сила цените, постановени на 1 юли, това ще означава, че сметките на хората ще се увеличат средно с 11,6 на сто за цялата страна. За софийската топлофикация скокът през юли беше най-голям - с близо 19 на сто, за Русе, Враца и Габрово - повишението бе около 16 процента, а за тецовете в Плевен, Сливен и Перник - с близо 13 на сто. Топлофикациите, които обичайно са с големи задължения към доставчика на газ "Булгаргаз", не са изчистили дълговете си и отново са изправени да останат без гориво преди отоплителния сезон. "Най-много дължи софийската топлофикация. Проблем има във Враца. Има две топлофикации, които също могат трудно да започнат отоплителния сезон и там също се опитваме да намерим някакво решение. Това е казанлъшката топлофикация например, тя е в много тежко положение. А останалите топлофикации полагат усилия, разбира се, и се надявам, че ще започнат отоплителния сезон без особени проблеми", каза шефът на ДКЕВР.

Семерджиев обясни, че му предстои среща с Асоциацията на топлофикационните дружества, на която се обсъди как тецовете ще се разплатят с Булгаргаз. Шефът на комисията изрази надежда, че няма да се наложи спиране на газоподаването за нито една топлофикация.
Информацията е на Дарик радио.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама