НОВИНИ


Правната комисия най-сетне се зае с механизма за разследване на главния прокурор

0 2869 18.05.2023
Правната комисия най-сетне се зае с механизма за разследване на главния прокурор
БГНЕС

Комисията по правни въпроси в Народното събрание започна разглеждането на законите за съдебната реформа. На заседанието присъства главният прокурор Иван Гешев, станал основен герой в разгорелия се през последните две седмици скандал. Законопроектите представя служебният правосъден министър Крум Зарков.


Депутатите обсъждат механизма за разследване на главния прокурор и предсрочното му освобождаване. Става въпрос за изменения в НПК и Закона за съдебната власт, внесени от служебното правителство - т.нар. “закони на Крум Зарков”. Паралелни предложения има и от “Възраждане”. 

 

С тях се въвежда нов механизъм за независимо разследване на главния прокурор в случаите на данни за извършено престъпление от него. Въвеждат се важни промени по отношение на отчетността на главния прокурор, контрол върху отказите за образуване на досъдебни производства. Предвижда се и законов срок за изслушването на главния прокурор в Народното събрание. 

 

Припомняме, че преди няколко дни начело на комисията бе избран Стою Стоев по модела на сключеното между ПП-ДБ и ГЕРБ “джентълменско споразумение”. Появиха се обаче коментари около скромната биография на младия юрист, оглавил ключовата парламентарна комисия. 

 

Дебатът в правна комисия може да следите тук.

 

Множество са законопроектите, които се разглеждат в правна комисия. Те не се отнасят само до НПК и ЗСВ, но и в Закона за защита от домашно насилие. Депутатите ще гледат общо 16 законопроекта. Бе взето решение те да се разглеждат до късно вечерта.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама