Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от смес от овче и краве. За тази притеснителна тенденция алармират от ”Сдружение за достъпна и качествена храна“ след направени тестове в акредитирана международна лаборатория.
Тестовете са извършени след сигнали от потребители и са финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна". Изследвани са 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката категорично установява, че само едно от тях е наистина овче, съобщава БНР.
Оказва се, че българските потребители биват въведени в заблуждение с оглед на факта, че заплащат за този продукт една от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко.
Констатираното нарушение на практика е и крещящо нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест конкретните производители на овчи сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция.
Част от потребителите купуват именно овче сирене заради алергии или по лекарско предписание. Специалисти предупреждават, че при тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми.