НОВИНИ


Голям горски пожар в Испания наложи евакуацията на над 550 души

0 2635 19.05.2023
Голям горски пожар в Испания наложи евакуацията на над 550 души
Twitter

Над 550 души бяха евакуирани в Западна Испания заради голям горски пожар, съобщи Франс прес, като цитира изявление на властите, които изпратиха военна част, специализирана в борбата с големи пожари.


Пожарът, който избухна в сряда близо до община Пинофранкеадо, в област Естремадура, "се разпространи през нощта на четвъртък срещу петък" и доведе до евакуацията на "най-малко 550 души" в населени места, намиращи се в близост до пожара, се посочва в изявление на Дирекцията за национална сигурност.

 

Пламъците се разрастват и развитието не е никак благоприятно, уточни дирекцията, като алармира, че лошите метеорологични условия ще продължат и през следващите часове.

 

Испанските власти изпратиха близо 165 военнослужещи от Военното аварийно подразделение, армейски корпус, специализиран в справянето с природни бедствия като големи пожари, за да се присъединят към пожарникарите, които вече участват в борбата с пламъците.

 

"Има доста силни пориви на вятъра", които "затрудняват много потушаването на пожара", заяви командирът на подразделението Давид Барона по обществената телевизия ТВЕ. По думите му до петък сутринта пламъците вече са изпепелили между 1000 и 1500 хектара.

 

Според изнесени данни на регионалното правителство на Естремадура в борбата с пожара към тази сутрин участват над 275 професионалисти, подпомагани от въздушни сили.

 

Отговарящaта за селското стопанство в регионалното правителство Бегоса Гарсия каза, заяви пред медиите, че пожарът е "умишлен".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама