НОВИНИ


ООН: 6 нови кораба ще участват в сделката за зърно в Украйна

0 2646 20.05.2023
ООН: 6 нови кораба ще участват в сделката за зърно в Украйна
БГНЕС

Ръководеният от ООН Съвместен координационен център (СКЦ) в Истанбул, който контролира доставките на зърно от Украйна, е регистрирал шест нови кораба от общо 15 подадени заявления за допускане до сделката, предаде Анадолската агенция.


Сътрудникът на ООН Стефани Трембли заяви, че операциите са частично възобновени.

 

Припомняме, че срокът на действие на сделката за доставка на зърно в Черно море на Украйна беше удължен с още два месеца до 18 юли.

 

"В момента има три натоварени кораба, които се подготвят за инспекция в Истанбул, но няма кораби, които да се товарят в някое от трите украински пристанища съгласно условията на инициативите", по думите на Трембли.

 

"Екипи от Съвместния координационен център провериха и разрешиха днес на три нови кораба да продължат към пристанищата Одеса и Черноморск", допълни тя и призова за пълноценно използване на капацитета на трите пристанища.

 

Първоначално Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумението в Истанбул през юли миналата година за възобновяване на износа на зърно от трите украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама