НОВИНИ


Руската победа в Бахмут се оказа фалшива. Русия загуби близо 130 000 убити и ранени в месомелачката

28 7514 22.05.2023
Руската победа в Бахмут се оказа фалшива. Русия загуби близо 130 000 убити и ранени в месомелачката
Това е признанието към загиналите руски воини...

Бахмут е превзет! Слава на руското оръжие и руските герои! – възкликва възторжено Юрий Голински, руски политолог. Час преди това основателят на частната армия на издръжка от Кремъл ”Вагнер” Евгений Пригожин обяви, че неговите отряди са превзели Бахмут (с руско име Артьомовск). Министерството на отбраната прие новината без фанфари.


Руски медии побързаха да съобщят, че Киев признава новината и че украинските войски се изтеглят.

 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев се обърна саркастично към Илон Мъск в Telegram: „Илон, ти ме попита за Бахмут… Ела и се убеди сам!“ Това е отговор до бизнесмена, който на 21 октомври 2022 г. под един от постовете на Медведев, възхваляващ руската армияуя: „Между другото, как са нещата в Бахмут?“ Е, Медведев му го "върна", но премълча, че руските загуби в Бахмут са около 130 000 убити и ранени!

 

Цялата руска радост и възторзи от „епичната победа“ продължи няколко часа. Защото много бързо се разбра, че основателят на „Вагнер“ Пригожин е имал договорка с руската телевизия RTVI за разпространение на „новината“ в Русия.

 

Както все по-често се случва, оказа се, че и тази новина е фалшива. Бахмут не е превзет. Боевете продължават, украински части владеят кварталите в района, известен като „Самолета“ и контраатакуват руските позиции.

В тази обстановка бойците на Пригожин се изтеглят.

 

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк коментира: „Не за първи път Пригожин казва: „Ние сме превзели всичко и доминираме“. Очевидно е, че „новината“ за Бахмут трябваше да съвпадне с посещението на президента Зеленски на срещата на Г-7 в Япония, където страните участнички отправиха остри критики към Кремъл и Путин и подкрепиха справедливата кауза на украинците, които защитават родината.“

 

Говорителят на Източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Черевати също отрече категорично изявлението на Пригожин. „Нашите части продължават боевете в Бахмут. Остана малка площ, вече лесно се обстрелва и е трудно да бъде отбранявана. Затова е ясно, че рано или късно от съображения за сигурност ще се махнем оттам“.

 

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр: „В Бахмут се водят тежки боеве. Ситуацията е критична, но градът не е паднал“.

 

Бившият министър на отбраната на ДНР Игор Стрелков (Гиркин) на свой ред заявява: „Бахмут беше "измъчен". Не ме вълнува по никакъв начин дали е превзет. Той се превърна в огромен ковчег за руските воини“.

 

Военният кореспондент Александър Сладков в Телеграм канал "Rybar": "След битката за Бахмут ЧВК „Вагнер“ е изпълнила своето и ще напусне зоната на сраженията. Как ще се развият нещата след това – не е ясно. Дадоха се огромни жертви. Още днес украинските формирования активно контраатакуват и се опитват да пробият фланговете. Не знам какво ще стане. Въпреки дългоочаквания успех, ситуацията на фронта е много сложна. Въоръжените сили на Украйна претърпя големи загуби, но части от стратегическия резерв не бяха включени. И именно неговото (на Бахмут) падане може да се окаже началото на дългоочакваното настъпление на въоръжените сили на Украйна".

 

Военният кореспондент Семьон Пегов в Телеграм канал WarGonzo: „В бъдеще военните историци тепърва трябва да оценят тази операция, да изчислят какви сили използвахме и какви жертви дадохме в битката за Артемовск. Това има отражение върху цялата кампания. Че това влияние е значително е извън съмнение. Това е разбираемо, защото сам видях „месомелачката Бахмут“ и да говорим днес за победа е много тъжно“.  

 

„Русия повече няма да вземе повече нито един град, нито едно село. Вече завърши подготовката за настъпление към Запорожието. Тръгваме напред. Само напред!“ – заявява командира на доброволческия батальон "Восток" Александър Ходаковски.

 

Руските части и „Вагнер“ са загубили при Бахмут над 28 000 души убити и други около 90 000 ранени и в неизвестност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама