Свинското месо у нас ще продължава да поскъпва. Тази прогноза направи пред телевизия Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.
Той изтъкна, че сме свидетели на тази притеснителна тенденция от края на миналата година, през тази обаче скокът в цените ще е по-плавен.
„Много зависи как се развива пазарът в целия Европейски съюз, тъй като в момента наблюдаваме намаление на производството между 5 и 10%. В България също се наблюдава такова намаление от 26% с което статистически сме на първо място по спад в производството в Европейския съюз“, сподели специалистът.
Според Михайлов основната причина в България да има недостатъчно стопани, които да отглеждат свине, е държавната политика в областта на селското стопанство и би следвало държавата да предвиди конкретни стимули за производителите.
Експертът посочи, че в други държави секторът бива стимулиран по различни начини, като в някои страни има по-сериозно субсидиране, генерират се условия за развитие на бизнеса, осигуряват се пазари и има по-добра организация при обработката на месо.
Михайлов прогнозира, че повишението на цените зависи от няколко фактора - развитието на конфликта в Украйна, каква ще бъде тазгодишната реколта и производството в рамките на целия ЕС.