НОВИНИ


Експерт алармира: Свинското месо у нас ще продължава да поскъпва

1 2529 23.05.2023
Експерт алармира: Свинското месо у нас ще продължава да поскъпва
БГНЕС

Свинското месо у нас ще продължава да поскъпва. Тази прогноза направи пред телевизия Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.


Той изтъкна, че сме свидетели на тази притеснителна тенденция от края на миналата година, през тази обаче скокът в цените ще е по-плавен.

 

„Много зависи как се развива пазарът в целия Европейски съюз, тъй като в момента наблюдаваме намаление на производството между 5 и 10%. В България също се наблюдава такова намаление от 26% с което статистически сме на първо място по спад в производството в Европейския съюз“, сподели специалистът.

 

Според Михайлов основната причина в България да има недостатъчно стопани, които да отглеждат свине, е държавната политика в областта на селското стопанство и би следвало държавата да предвиди конкретни стимули за производителите.

 

Експертът посочи, че в други държави секторът бива стимулиран по различни начини, като в някои страни има по-сериозно субсидиране, генерират се условия за развитие на бизнеса, осигуряват се пазари и има по-добра организация при обработката на месо.

 

Михайлов прогнозира, че повишението на цените зависи от няколко фактора - развитието на конфликта в Украйна, каква ще бъде тазгодишната реколта и производството в рамките на целия ЕС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама