НОВИНИ


Съдия: Партиите осъзнаха, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях

2 2810 28.05.2023
Съдия: Партиите осъзнаха, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях

Демокрацията, включително отвоюването на съдебната система, на нейната независимост, изисква много усилия, промяна на манталитет, зачитане на определен тип ценности. Политическите партии постепенно осъзнават, че създаването на политически манипулируема прокуратура в един момент се обръща срещу тях.


Това заяви пред Българското национално радио съдията от Софийския апелативен съд Калин Кампакчиев. 

 

Повод за коментара му са приетите преди няколко дни промени в НПК и ЗСВ, с които се въведе механизмът за разследване на главния прокурор.

 

Според съдия Кампакчиев приетите промени са “сериозен позитив” и стъпка в правилната посока. Той смята, че събитията от последния месец водят до постепенно отрезвяване – както на обществото, така и на политическите сили.

 

“С приетите закони за пръв път се направи разграничение между статуса на главния прокурор и председателите на върховните съдилища. Това е особено важно”, допълни съдията от САС. 

 

По думите му неправилно и вредно е виждането, че тримата големи в съдебната система - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС, имат равен статут. Същото се отнася и за приравняването между съдиите и прокурорите. 

 

“През годините правната общност и политически партии са предлагали политиците доброволно да се откажат от правото те да определят по неясни критерии кои да са членовете на парламентарната квота в двете колегии на Висшия съдебен съвет. Сега никой не знае кой определя този списък”, смята Кампакчиев. 

 

Според него в България има дълга традиция на подмяна на демократичните процедури, които се превръщат във фасада.

 

Като следваща стъпка Калин Калпакчиев очерта окончателното разделяне на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, като в прокурорската да има мнозинство на непрокурори, а в съдийската мнозинството да се състои от кандидати, излъчвани от професионалните, а не от политическите среди.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама