НОВИНИ


Христо Иванов: Прекъсването на разговорите не е опция. Трябва да има кабинет с втория мандат

30 3325 28.05.2023
Христо Иванов: Прекъсването на разговорите не е опция. Трябва да има кабинет с втория мандат

За експертен кабинет без политически лица се обяви в ефира на Българското национално радио съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той заяви, че разговорите за правителство с втория мандат трябва да продължат, а нови избори не са опция.


Това е първият коментар на Иванов след решението на ГЕРБ да замразят разговорите с ПП, с които бе постигнато споразумение за ротационно правителство с 18-месечен хоризонт. Припомняме, че Бойко Борисов и Мария Габриел станаха от масата за преговори, след като отцепилия се от ПП депутат Радостин Василев разпространи дълъг запис от среща на ПП, в която се говори за “изпиране на Борисов”, създаване на комисия за имунитета, която да отложи въпросът с няколко месеца, ако имунитета на Борисов бъде поискан. 

 

Днес представители на ГЕРБ поискаха Христо Иванов и ДБ да дадат своя коментар, а в пост във Facebook Делян Добрев го определи като “единственият ключ” за изход от политическата криза. 

 

Според думите на Иванов  тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет". По-рано днес бившият премиер Иван Костов заяви също в ефира на БНР, че има консенсус за съставянето на експертно правителство. ой предложи да се събере ПГ на "ПП-ДБ" и да реши кого излъчва и какъв мандат му дава, за да води преговори с ГЕРБ.

 

Иванов посочи, че "нормалният работещ канал за комуникация на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС е акад. Николай Денков" и той трябва да продължи разговорите между формациите за общ кабинет.

 

Предвид очакването президентът да връчи проучвателния мандат на ПП-ДБ в следващите дни, а може  и още утре, той коментира, че може да няма вече време за сериозна ревизия на формулата за кабинет с ГЕРБ.

 

"Николай Денков и Мария Габриел още утре да се съберат и да проведат един разговор и вече да излязат от това безкрайно сменяне на формулата и на неяснота по отношение на какво ГЕРБ биха подкрепили", призова Христо Иванов.

 

"Конституционната реформа ще е първият и най-важен тест за този кабинет. Ако той мине през него, така че тази реформа да се случи, той може да оцелее и да продължи да работи дълго", смята още той. 

 

Според него казаните неща в записите, свързани с държавната администрация, са добър повод да се проведе разговор за това как трябва да се модернизира българската администрация.

 

“Да, това означава, че българската администрацията вероятно ще трябва да бъде съкратена, но това трябва да е политически разговор и ние ще настояваме на това”, допълни Иванов. 

 

Съпредседателят на ДБ подчерта, че шефовете на службите трябва да бъдат назначени след решения, взети единствено в София.

 

"В рамките на законодателните промени по отношение на тези решения, вкарването на парламента във вземането на тези решения, гарантира, че те няма да зависят от никого еднолично и няма да могат да бъдат взети в някаква затворена стая, в консултация с някой друг", посочи още Христо Иванов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама