НОВИНИ


Цензурирали Пригожин в Русия

8 2953 28.05.2023
Цензурирали Пригожин в Русия

Създателят на частната военна организация "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака, че висши служители на Кремъл са забранили името му да се съобщава в държавните медии и предупреди, че подобен подход ще доведе до ответна реакция от страна на руснаците до месеци, предават от агенция "Ройтерс".


Пригожин, известен като "готвача на Путин", е един от най-близките членове на обкръжението на руския президент. В хода на войната обаче той се превърна в трън в петата на руското Министерство на отбраната, тъй като многократно критикуваше действията на военното командване и отказа на Москва да подпомогне вагнеровци с боеприпаси. Именно частната армия на Пригожин бе начело на продължителните боеве в Бахмут - украинският град, превърнал се в епицентър на дълги и тежки сражения. Преди седмица Пригожин заяви, че се изтегля от Бахмут. 


Пригожин твърдеше, че е превзел Бахмут, но ролята му бе омаловажена в държавните руски медии. 


След като Пригожин обяви победата над Бахмут, на Кремъл бяха нужни 10 часа, за да публикува изявление от 36 думи, поздравяващо Вагнер и частите на въоръжените сили за „освобождаването“ на Артьомовск, името на Бахмут от съветската епоха, използвано от Русия. Името на Пригожин не е посочено.


Дали Бахмут е под руски контрол е спорно. Все още не може да се докаже кой точно контролира града. Киев все още посочва, че украински войници контролират малка част от града.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама