НОВИНИ


Лилия Чанишева пред съда: Путин е корупция, ниски заплати и растящи цени. Путин е война!

9 3007 29.05.2023
Лилия Чанишева пред съда: Путин е корупция, ниски заплати и растящи цени. Путин е война!
Лидия Чанишева

Бившият ръководител на щаба на Алексей Навални в Уфа Лилия Чанишева, която е обвинена по наказателно дело за създаване на ”екстремистка” общност, направи последното си изказване в Кировския районен съд на Уфа. Текстът на речта е публикуван от екипа на Навални. Държавното обвинение настоява Чанишева да бъде осъдена на 12 години затвор. Присъдата ще бъде обявена в 11.00 часа на 14 юни.


"Дами и господа! Съграждани! Съмишленици!

 

Наказателното ми дело е политическо. Така че не се чувствам виновна. Аз съм политик, жена, която е преследвана от мъже противници. Техните имена са: Путин и Хабиров.

 

Политиката също е професия. Затова да призная вина за мен е същото като да призная вина на учителка, че е учителка, и на лекарка, че е лекарка.

Не съм сама в политиката. Както казах, имам противници. Следователно, за да направя преценка за моята дейност, е важно да познавам контекста.

 

Именно при Хабиров в Башкортостан започнаха да се атакуват граждански активисти и еколози, регионалната обществена организация "Башкорт" беше призната за екстремистка, политикът Дилмухаметов, председателят на синдиката на медицинските работници Орлов, адвокатът Войчех бяха хвърлени в затвора ,  Чувилин е арестуван. Стана небезопасно за всички да живеят в Башкирия, тъй като Хабиров също прилагаше силови методи за борба с жените, които изразяват своята гражданска позиция.

 

Сравнете нашите действия: петиции, публичност, жалби, участие в мирни митинги и публични изслушвания. А в отговор: следене, обиски, отвличания, арести, затвори, насилствено изтегляне от публични изслушвания, заливане с боя върху колата, заведени са милиони съдебни дела за компенсиране на заплатите на полицаите за работа на нашите митинги.

 

В същото време самият Хабиров непрекъснато се опитва да продаде башкирски природни паметници на олигарсите, затваряйки болници и плащайки недостатъчно на лекари, мамейки обществени поръчки и принуждавайки жителите на републиката да надплащат за жилищни и комунални услуги. Веднъж нашият регион се състезаваше с Татарстан. Сега резултатът е на таблото: в Башкортостан има два пъти повече бедни, отколкото в съседната република.

 

Когато се подготвях за „последната дума“, прочетох „последните думи“ на десет души. Ето техните имена: Евгений Ройзман, Владимир Кара-Мурза, Дмитрий Иванов, Алексей Горинов, Андрей Пивоваров, Иван Сафронов, Владимир Воронцов, Юрий Жданов, Иля Яшин и, разбира се, Алексей Навални.

Това са все силни и интелигентни мъже, които Путин успя да осъди през годината и половина, в която съм в затвора. Но Путин не пощади и жените: журналистът Пономаренко беше осъден на 6 години затвор, художникът Скочиленко чака съдебен процес, театралните дейци Беркович и Петрийчук са съдени, художничката Цветкова беше съдена няколко години, а политикът Галямин беше неутрализиран . И колко други имена на талантливи и смели жени, хвърлени в затвора за позицията си, остават неизвестни.

 

И след всичко това бившият министър-председател Дмитрий Медведев седи в правен форум и се смее на факта, че в руското правителство има по-малко от 25% жени, за разлика от правителството на Египет. Това означава ли, че жените у нас нямат място в политиката? Или достъпът до тази професия зависи от политически възгледи? Това не е ли дискриминация? И на нашия стъклен таван властимащите решиха да добавят решетки на прозорците?

 

Нарушаването на моите политически права и правата на моите съграждани е последователно. Това предполага, че Путин отдавна е искал да изкорени всяко несъгласие и да създаде враждебна среда между хората и правителството с единствената цел да се задържи на власт през 2024 г. Но Путин е корупция, ниски заплати и пенсии, падаща икономика и растящи цени. Путин е война! И това вече се отрази на всички!

 

Отговорете на въпроса: Живеете ли по-добре сега, отколкото преди десет години? По-лесно ли ви е да пазарувате, отколкото преди десет години? Чувствате ли се по-сигурен, отколкото преди десет години? Ако отговорът ви е „не“, давайте! И можете да промените живота си към по-добро.

 

Ваша чест! За мен вие сте не само съдия, но и мой избирател. По време на процеса ви казах за напредъка си. Подкрепете ме като политик, като жена и ще направя всичко възможно да ви спася от незаконния натиск на изпълнителната власт. Ще продължа да се боря с корупцията и беззаконието в нашата република.

 

Ваша чест! Вие сте не само съдия и избирател, но, както показа процесът, сте и човек със собствена позиция. Ако ме вкарате в затвора за 12 години, няма да имам време да родя дете. Дайте ми шанс да бъда майка.

 

Лилия Чанишева"

 

Медуза, превод Фрог нюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама