НОВИНИ


Германските власти разследват Роджър Уотърс заради нацистка униформа на концерт

1 2870 29.05.2023
Германските власти разследват Роджър Уотърс заради нацистка униформа на концерт
Twitter

Германските власти разследват изпълнителя Роджър Уотърс заради нацистка униформа на концерт, съобщават световните информационни агенции.


По време на живите изпълнения в Берлин на 17 и 18 май Уотърс се е появил пред публиката с дрехи, наподобяващи униформата на нацистките офицери. Певецът е бил облечен с черен шлифер, а на ръката си има червена лента с два кръстосани чука.

 

Излагането на нацистка символика в Германия е строго забранено, като изключения се допускат само по артистични и образователни причини. Уотърс придоби широка популярност със своите антисемитски изказвания и немските органи на реда го заподозряха във възхваляване на нацистката реторика.

 

Говорителят на полицията в Берлин Мартин Халвег коментира, че разследват музиканта "по подозрение в подбуждане на обществена омраза".

 

Уотърс неведнъж е бил обвиняван в антисемитизъм и често прави паралели между съвременен Израел и нацистка Германия. Освен това музикантът предизвика остри реакции и заради позицията си за войната в Украйна. По негово мнение руският държавен глава Владимир Путин иска да използва войната за борба с фашизма в Украйна и че САЩ са водещият агресор.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама