НОВИНИ


Борел обяви, че се работи за диалог на високо равнище между Белград и Прищина

2 2745 30.05.2023
Борел обяви, че се работи за диалог на високо равнище между Белград и Прищина
БГНЕС

Европейският първи дипломат Жозеп Борел обяви, че се работи за диалог на високо равнище между Белград и Прищина, информира БНР.


По-рано днес върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност е водил отделни разговори - с косовския министър-председател Албин Курти и със сръбския държавен глава Александър Вучич.

 

"Очаквам косовските власти да прекратят полицейските действия, засягащи сградите на местната власт в Северно Косово, а протестиращите, проявяващи насилие, да се оттеглят. Призовах двете страни незабавно и безусловно да предприемат мерки за намаляване на напрежението", апелира европейският първи дипломат за Северно Косово, където напрежението все още е високо поради нажежения конфликт между етнически сърби и новите кметове на няколко общини - всички от албански партии.

 

Междувременно след триумфа си в първия кръг на "Ролан Гарос" сръбският тенисист Новак Джокович написа "Косово е сърцето на Сърбия" на обектива на телевизионната камера край корта.

 

"Като син на човек, роден в Косово, усещам особена отговорност да дам подкрепата си за своя народ и за цяла Сърбия. Не знам и сигурно и другите не знаят какво ще донесе бъдещето за Косово и за сръбския народ, но е много важно да демонстрираме подкрепа и единство в такива ситуации", заяви пред медии спортистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама