НОВИНИ


Спират ромки от училище, крадяли ги за булки

2 6414 24.09.2010
Спират ромки от училище, крадяли ги за булки

Родители от ромски произход не позволявали на момичетата да посещават училище, защото ги било страх да не ги откраднат за булки, разказа пред Дарик директорът на основно училище в Сливен.



По думите му, въпреки, че в училището има засилено обучение по български, а класните ръководители поне веднъж седмично контактуват със семействата в квартала, децата си общували предимно на майчин език. Директорът сподели, че циганите спирали момиченцата от училище още в 6-ти клас, за да не бъдат откраднати рано рано за невести на по-големите батковци. Друго сериозно изпитание пред класните ръководители било създаването на хигиенни навици у учениците, които буквално не се къпели със седмици.

Както повечето училища, в които преобладават ромите, така и в Сливен спешно се нуждаят от осигуряването на облекло, обувки и допълнителни помагала. Възпитаниците на училището са 1340, но има и закъснели, които ще влязат в час след завръщането на родителите им - гурбетчии. На педагозите им се налага да се борят и със сегрегацията, която ромите сами си създават в квартала. Те държат на тяхното делене на мюсюлмани, лахове, роми, музиканти и др.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама