НОВИНИ


Гешев не каза, ще иска ли имунитета на Борисов

10 3517 31.05.2023
Гешев не каза, ще иска ли имунитета на Борисов

Главният прокурор Иван Гешев не каза ще внесе ли в Народното събрание искане за отнемането имунитета на Бойко Борисов като депутат. Това стана ясно от негов лаконичен коментар от Бургас.


Обвинител №1 категорично отказа да коментира казуса БарселонаГейт, както и новите разкрития на Антикорупционния фонд по разследването “Осемте джуджета”. 

 

“Отдавна сме сигурни, че прокуратурата и Иван Гешев са наясно със схемата “Осемте джуджета”. Помните как, когато пуснахме “Осмете джуджета”, главният прокурор се подиграваше в ефир, че са глупости. Вече веднъж е казвал, че за него няма такъв случай и не съществува мрежа за влияние, няма тържище. Той заплаши, че ще ни съди. Той знае”, коментира пред Нова телевизия по-рано днес Бойко Станкушев от Антикорупционния фонд.

 

Поисканият имунитет на Бойко Борисов като депутат е поредното развитие по скандала с къщата в Барселона, който замеси името на  лидера на ГЕРБ в схема за пране на пари. Години наред не бе ясно какво точно се случва и работи ли прокуратурата по разследването, но след предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев и разгоралята се война между него и Борислав Сарафов се заговори, че обвинител №1 умишлено държи на трупчета делото по БарселонаГейт. Сарафов освен това заяви, че с него се е свързал човек, който му е казал, че разследването трябва да бъде прекратено. 

 

Междувременно от прокуратурата отрекоха тези обвинения. За да подкрепят казаното публикуваха и прессъобщение, в която обясниха, че по казуса се работи активно и се превеждат чуждестранни документи. Малко след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе привикан на разпит.

 

Къщата в Барселона, която попадна в епицентъра на огромния скандал заедно с Борисов, бе обитавана от моделката Борислава Йовчева, за която се твърди, че има дете именно от лидера на ГЕРБ. Самият той е отричал многократно.


Вчера разпитан за случая бе и бизнесменът Александър Сталийски, сочен за един от най-близките хора до лидера на ГЕРБ. Днес на разпит е привикан бившия шеф на “Лукойл” Валентин Златев.

 

Ключов свидетел, който също ще бъде разпитан по думите на Станкушев, е Ивайла Бакалова. 

 

Защо сега?

 

Въпросът "Защо сега прокуратурата иска свалянето на имунитета на Бойко Борисов заради БарселонаГейт" зададоха мнозина, включително самият той. ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" прозират заговор между президента Румен Радев и обвинението, които искат да торпилират прегоровите за кабинет и да провалят опитите за съставяне на редовно правителство, за да продължи управлението на президента през служебни кабинети.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама