НОВИНИ


Чешките власти одобриха законопроект за разходи от минимум 2% от БВП за отбрана

0 2670 01.06.2023
Чешките власти одобриха законопроект за разходи от минимум 2% от БВП за отбрана
Чешкият премиер Петър Фиала Twitter

Горната камара на чешкия парламент одобри законопроект, който определя минималните разходи за отбрана на държавата на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) от следващата година, което съответства на ангажимента на страната към НАТО, съобщи ”Ройтерс”, цитирана от БТА.


Страните членки на ЕС отчетоха ръст на разходите си за отбрана след руската инвазия в Украйна, което от своя страна увеличи натиска върху държавите, които не изпълняваха ангажиментите си за средствата, отделяни от тях по това перо, да го направят.

 

Разходите за отбрана на Чехия са планирани в размер на 1.52% от БВП през 2023 г., но очакването е догодина да нараснат на над 2%, след като държавният глава подпише законопроекта, което се очаква да стане през идните седмици.

 

Припомняме, че миналата седмица дясноцентристкото правителство на премиера Петър Фиала одобри план за придобиване на 246 бойни машини Си Ви-90 за пехотата на чешката армия на стойност 59.7 млрд. крони (2.81 млрд. щатски долара), или сума, равна на 0.7% от прогнозния БВП за 2024 г.

 

Властите в Прага преговарят със САЩ за евентуално закупуване на изтребители Ф-35, докато министерството на отбраната възнамерява да закупи около 70 танка "Леопард" 2A8 от Германия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама