НОВИНИ


Поредно шествие срещу президента Радев

8 2963 02.06.2023
Поредно шествие срещу президента Радев
БГНЕС

Нов протест срещу президента Румен Радев ще започне тази вечер на фонтана пред “Дондуков 2”. Демонстрантите ще продължат да настояват за импийчмънт на държавния глава.


Недоволните са категорични - Радев превишава конституционните си правомощия и накърнява парламентаризма. Според гражданите президентът отклонява България от евроатлантическия й курс. 

 

Началото на протеста е 18.30 ч. След това хората ще се отправят на шествие към Народното събрание и Орлов мост. 

 

"България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура.

 

По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство, защото той вече бил "дискредитиран". Недопустимо е и да не свиква редовни заседания на КСНС или да се опитва по свои критерии да заявява, че няма да допуска на тях лица или партии, които са участници в неговите заседания по право.


С тези си публични провокации той нарушава Конституцията, която е положил клетва да спазва, с оглед на последствията - създаване на предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължаване на едноличната му власт със служебни правителства. Да, властта се услажда, но тя и покварява, когато се упражнява без насреща ѝ да стоят предвидените в основния ни закон контролни механизми. Нека не забравяме, че България е парламентарна, а не президентска република и се надяваме такава да си остане!


България отдавна избра своя път на развитие - той е като член на Европейския съюз и в колективната система за сигурност на НАТО, но нека не забравяме, че той не е гарантиран, ако в критични моменти не го отстояваме и защитаваме. Ние сме в Европа, не в Евразия и ще се противопоставим категорично на всички опити да бъдем върнати в орбитата на влияние на тоталитарните държави”, посочват в призива си от Инициативата “Правосъдие за всеки”. 

 

Протеста срещу Румен Радев избухна във вторник, след като в началото на седмицата държавния глава връчи с отвращение втория мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”. Пред акад. Николай Денков той коментира разпространените от отцепилия се от ПП депутат Радостин Василев записи и призова партията да върне празна папката с проучвателния мандат. 

Изказването му бе прочетено като недопустима намеса. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама