ХРАНА И ВИНО


Лечебният елексир на фараоните

10 11917 25.09.2010
Лечебният елексир на фараоните

Учени от университета в Атланта установили, че египетските фараони били страстни почитатели на бирата. Още в дълбока древност те открили чудотоврното й свойство да лекува. То се съдържало в зърното, от което приготвяли лечебния елексир.



В малките, внездрачни семена, от които правели бира, се намира бактерия, което се превръща в тетрациклин. Благодарение на това египтяните се борели със старшни инфекции, някои от които причинявали смърт.

Според изследователите антибиотиците са познати на хората вече повече от 1700 години. Това те откриват след като се натъкват на големи дози тетрациклин в кости на египетски мумии от 350-550 години след Христа, съобщи телевизионният канал Ей Би Си.

Как ли е попаднал там тетрациклинът? Сред древните египтяни бирата е била много разпространена напитка. Основавайки се на това учените се заели до потърсят и евентуално да открият връзка между пивото и антибиотика.

Оказало се, че зърното, от което в Египет правели бирата, е източник на тетрациклина. Сред неговите съставки била бактерия, подобна на плесен, носеща името Streptomyces. Точно тя произвеждала антибиотика, а неговото действие се засилвало, когато зърното ферментирало.

Испански учени пък прибавиха още един плюс за бирата. Те доказаха, че любимата напитка на милиони хора по света предпазва от остеопороза чрез високото ниво на силиций в пивото. Той забавя изтъняването на костите.

Според историческите хроники бирата е познаха на човечеството от деветото хилядолетие преди Новата ера. Първите известни химически доказателства за бира датират около 3500-3100 години пр.н.е.

Ето защо се счита, че бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая.

Бирата се приготвя от преваряварено и ферментирало нишесте, получено главно от зърнени култури - малцов ечемик, пшеница, царевица, ориз. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама