НОВИНИ


Гешев официално поиска имунитета на Борисов заради БарселонаГейт

16 3337 02.06.2023
Гешев официално поиска имунитета на Борисов заради БарселонаГейт

Главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов като депутат. Обвинител №1 внесе молбата в Народното събрание по предложение на Софийската градска прокуратура. След като лидерът на ГЕРБ отказа сам да свали имунитета си, въпросът трябва да бъде разгледан в пленарна зала и гласуван от депутатите. Към този момент категорични заявки, че ще подкрепят такова искане са дали БСП и ИТН.


Това е поредното развитие по скандала с къщата в Барселона, който замеси името на  лидера на ГЕРБ в схема за пране на пари. Години наред не бе ясно какво точно се случва и работи ли прокуратурата по разследването, но след предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев и разгоралята се война между него и Борислав Сарафов се заговори, че обвинител №1 умишлено държи на трупчета делото по БарселонаГейт. Сарафов освен това заяви, че с него се е свързал човек, който му е казал, че разследването трябва да бъде прекратено. 

 

Междувременно от прокуратурата отрекоха тези обвинения. За да подкрепят казаното публикуваха и прессъобщение, в която обясниха, че по казуса се работи активно и се превеждат чуждестранни документи. Малко след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе привикан на разпит.

 

Къщата в Барселона, която попадна в епицентъра на огромния скандал заедно с Борисов, бе обитавана от моделката Борислава Йовчева, за която се твърди, че има дете именно от лидера на ГЕРБ. Самият той е отричал многократно.


Разпитани по случая бяха бизнесменът Александър Сталийски, сочен за един от най-близките хора до лидера на ГЕРБ, бившият шеф на “Лукойл” Валентин Златев, както и манекенката Ивайла Бакалова. 

По делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител, се посочва в предложението на наблюдаващия прокурор от СГП.


Съгласно Конституцията възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама