ГЛАСЪТ


Обичаме съветската армия 18 пъти повече от Ботев! Що за народ сме?!

43 7242 03.06.2023
Обичаме съветската армия 18 пъти повече от Ботев! Що за народ сме?!

Шумът и помпозните речи послучай 2 юни утихнаха. Датата ще се запомни с дежурните репортажи и деца, които произнасят заучени изречения за гордостта им от подвига на „поета-революционер. Лошо впечатление направи служебният премиер Гълъб Донев – за кой ли път, - който четеше краткото си слово, посветено на Ботев от някаква папка.


Това не трябва да се помни, както и самият Донев, освен когато се наложи да отговаря за някои деяния, негови и на министри, които пасват на текстове от Наказателния кодекс…

 

Но не това е важно за историята.

 

В новините видяхме как ученици поднасят цветя на бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в столицата. Така е редно на този ден.

Бюстът се намира недалеч от паметника на червената армия, известен вече като МОЧА. Ботев е с височина около 2 метра, заедно с пиедестала, а съветският солдат с шмайзера се извисява над монумент от 37 метра. Ботев се нанася 18 пъти в гранитно-чугунения израз на „признателността на българския народ към съветската армия освободителка“. 18 пъти сме по-признателни на чужда армия, отколкото на Ботев, така излиза.

Учил съм в началното училище „Хр. Ботев“ в Плевен в средата на комунистическото управление. На всеки 24 май ни обличаха като ботеви четници (бил съм дори знаменосец – неописуема гордост…) и целият град ни поздравяваше. Имаше и паметник на съветската армия в града, но като червеноармейци не са ни киприли по манифестации, слава Богу…

 

След 33 години опити да изградим демокрация все още голямо честване на Ботев се провежда във Враца, а някакви странно озлобени хора се хвърлят с голи гърди да бранят червеноармееца с шмайзера от посегателства.

 

Споменавам Враца, защото е странно градът и околните села, които си заключиха вратите пред Ботев и четниците му (видя се това и във филма "Свобода или смърт", излъчен снощи по БНТ), днес да се бият в гърдите като някакви наследници на подвига на отблъснатите поборници от техните предци. Нахално е, меко казано.

Може би Калофер и връх Околчица са достатъчни, не знам. Историците трябва да си кажат думата.

 

В столицата отдавна трябваше да бъде построен монумент, пантеон или както щете го наречете, на всички онези, които през хилядолетията са дали таланта, волята и живота си да я има тази държава до днес. Въпреки предателствата, скапаните управления, загубени битки и войни. Скромният паметник на незнайния воин е чудесен, но не е достатъчен. Особено на фона на над 500-те паметници, посветени на руските и съветските военни в страната.

За нас би трябвало най.ценна да е саможертвата на лудите млади глави, тръгнали срещу османската власт с пълното съзнание, че ще загубят живота си. И за кого? За пазителите на съветската, а днес на руската пропаганда?

 

Това е позорно.

 

Споделям само една идея, породена от дълголетните грозни гледки, разиграващи се на определени дати, когато отбелязваме смъртта на националните ни герои и гротескното преклонение пред армия окупатор.

 

Сещам се за някои факти, на които ми се струва, че тук им е мястото

 

По време на Априлското въстание за по-малко от месец загиват около 30 000 души. Ако към тях прибавим жертвите на други въстания и на четите броят нараства значително. Българите тогава са около 3,5 млн души.

 

В Уикипедията на руски език (Википедия) е записано, че жертвите през т.нар. Освободителна война от 1877-1878 г. са 15 567 души. На територията на България загиват 11 905 човека, а на Кавказкия фронт – 3662 души.

Загиналите българи – опълченци, военни в руската армия, помощници и разузнавачи – са около 7000.

 

Още едно сравнение: в Гражданската война в САЩ, известна още като войната между Севера и Юга от 12 април 1861 – 9 април 1865 г., общо 4 години, загиват 68 хиляди души. По онова време населението на Щатите наброява над 30 милиона.

 

Но се намират такива да тичат на МОЧА, да веят руски знамена и да целуват портретите на Путин и Сталин.

 

Забележете: Иванчо Хаджипенчович дава своя глас Дякона да бъде обесен. След Освобождението същият става депутат и дори дава пари за построяване паметник на Апостола. Трудно се обяснява подобно нещо.

 

Що за народ сме, дявол да го вземе!

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама