СВЯТ


Шарл Мишел: Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир „Нова Каховка“

0 2718 06.06.2023
Шарл Мишел: Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир „Нова Каховка“
БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви днес, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир „Нова Каховка” в Украйна, наричайки това „военно престъпление”, информира Франс прес.


„Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир „Нова Каховка“, написа в Туитър Шарл Мишел. „Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита“, категоричен бе той.

 

„Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие“, заяви Мишел и допълни, че има намерение да предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на ЕС, планирана за края на месеца в Брюксел.

 

Язовир „Нова Каховка", ситуиран в окупираните от Русия райони на Херсонска област в Южна Украйна, беше днес частично разрушен, като Москва и Киев се обвиняват взаимно за унищожаването му.

 

Този язовир, превзет от руските сили в началото на руското нахлуване в Украйна, по-специално прави възможно водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама