НОВИНИ


Взривяването на Каховската ВЕЦ: Екоцид с руски почерк

22 4206 08.06.2023
Взривяването на Каховската ВЕЦ: Екоцид с руски почерк

С взрива на язовирната стена на Каховската ВЕЦ руснаците предизвикаха най-голямата екологична катастрофа в Европа, причинена от човешка ръка, след трагедията в Чернобил. Случилото се ще има неизменни последствия върху живота в Южна Украйна десетилетия напред. Взривът ще засегне България, Турция и Румъния, твърди пред “Униан” екологът Владислав Балински.


По думите му става въпрос за замърсяване от "планетарен мащаб". Стотици и хиляди тонове почва ще бъдат отнесени в морето от водния поток.

 

През нощта на 6 юни руснаците взривиха Каховската водноелектрическа централа. Стената на язовира бе разрушена, а водата започна да приижда към градчето Нова Каховка в близост. Земеделски земи и селища бяха потопени. Хиляди хора от десния бряг на р. Днепър бяха евакуирани. Левият бряг обаче се контролира от руските сили. Днес се появиха и първите информации за загинали хора.

 

Пред “Азовски новини” - проект на Украинската служба на “Свободна Европа”, законният кмет на Нова Каховка Володимир Коваленко заяви, че р. Днепър е заляла зоолигеска градина, лятно кино, паркова зона, стадиони. 

 

В първите часове след взривяването на язовира водата започва да залива населените места в Херсонска област, които се намират надолу по течението. Правителството изчислява, че става дума за около 80 селища. Селата, разположени на окупирания от Русия ляв бряг, са в още по-голяма опасност. 


Не е ясно какво са направили руските сили, окупирали левия бряг на реката. Що се отнася до контролираната от украинците част от Херсонска област, евакуирани трябва да бъдат над 16 хил. души. Водата със сигурност ще причини значителни щети по домовете на цивилното население в региона. 


Заради неконтролираното изтичане нивото на водата в притоците на Днепър вече се е повишило значително. Заради придошлата вода р. Ингулец е излязла от коритото си. Отнесен е един от мостовете в района на Николаев.


Унищожаването на жилища и инфраструктура на юг няма да е най-голямата щета след взрива на Каховската ВЕЦ. Днепър е основният източник на питейна вода за 70% от населението на Украйна. Благодарение на големия брой акведукти и канали е осигурено централизирано водоснабдяване на много големи градове. Засегнат от случилото се е например Кривой Рог, където жителите са започнали масово да изкупуват водата от магазините в пристъп на паника. Заради търсенето цената е скочила драстично. 


Унищожаването на водноелектрическата централа лишава и окупирания от Русия Крим от водоснабдяване


Екоцид с руски почерк 


Все още не е ясно кой точно стои зад взривяването на язовир "Нова Каховка". Украйна и Русия си разменят взаимно обвинения за случилото се. Важно е обаче да се отбележи, че първоначално Русия отрече язовирът да е бил взривен, а после заяви, че Киев стои зад нападението. 


Според оценките на министъра на опазването на околната среда и природните ресурси Руслан Стрилец на водните ресурси на Украйна са нанесени щети в размер на около 2 милиарда украински гривни


Едно от най-големите опасения в момента е, че взрива на Каховската ВЕЦ ще причини значителна промяна в ландшафта на юг от страната. Повече от триста вида животни и растения са застрашени от унищожение. Предстои Държавната екоинспекция да изчисли щетите върху почвите, обектите от природния резерват, биоразнообразието, горите и други природни ресурси.


Бързото изчезване на вода в резервоар с площ над 2000 квадратни километра може да доведе до смъртта на голям брой риби, безгръбначни, мекотели, ракообразни и редки животни, които са живели в тези райони. В социалните мрежи вече се появиха кадри на мъртви риби. 

 

 


В бъдеще обаче това може да промени радикално климата в региона. Има риск от образуването на пустиня с всички последствия от това - намаляване на валежите, прашни бури и повишаване на температурите. Наводняването на сметищата и масовата смърт на животни и риби може да доведе до активиране на инфекциозни агенти.


Голямо количество прясна вода ще отмие и повърхностния слой почва в наводнените райони, отнасяйки със себе си пестициди и други агрохимикали, които могат да се влеят в Черно море. Това може да окаже влияние не само върху украинските води, но и върху риболова в териториалните води на други страни от Черноморския басейн, сред които и България. 


Влияние ще има и върху вътрешния и световния пазар на селскостопанска продукция. Според оценките на Министерството на аграрната политика и храните в Херсонска област ще бъдат наводнени огромни обработваеми площи. Става дума за приблизително 10 000 хектара земеделска земя в контролираната от Киев част, както и няколко пъти по-големи площи на левия бряг, който е под руски контрол. 


Министерството също така прогнозира, че повече от 30 системи за напояване на полета в областите Днепропетровск, Херсон и Запорожие ще спрат работа. През 2021 г. с помощта на тези системи бяха напоени 584 000 хектара земя. Местните фермери прибраха около 4 млн. тона зърнени и маслодайни култури на стойност около 1.5 милиарда долара. Заради взрива на Каховската ВЕЦ обаче 94% от напоителните системи в област Херсон, 74% в област Запорожие и 30% в област Днепропетровск са извън строя, което ще застраши земеделците. 


Ръководителят на Всеукраинския аграрен съвет Денис Марчук прогнозира, че ако напояването не може бързо да бъде възстановено в тези райони, Украйна ще загуби 14 процента от своята селскостопанска продукция и значително ще намали експортния си потенциал.


Световните пазари също отговориха на случилото се. Цената на пшеницата веднага се увеличи с 3%. Експертите обаче посочват, че засегнатите региони са произвели до една пета от зърнените и бобовите растения от цялата украинска реколта, така че ситуацията може да се изравни донякъде в бъдеще.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама